Com és?

Trets característics

  • L'illa de Mallorca és la més gran de l'arxipèlag balear i la més gran de totes les illes d'Espanya.
  • És un destí turístic molt important a Europa ja que rep visitants de tots els països, però sobretot de Gran Bretanya i Alemanya.
  • El turisme i la construcció, han esdevingut els motors econòmics d'aquesta regió. 
  • A més a més, l'Aeroport de Palma de Mallorca es el tercer més important d'Espanya.


Població


L'illa de Mallorca té una població de 862.397 habitants (any 2009). La meitat d'aquesta població viu a Palma de Mallorca, que és la capital de l'illa, i l'altra meitat està repartida entre diferents poblets de l'illa, com per exemple Calvià, Manacor, Inca, Marrtaxí, Llucmajor o Alcúdia.

 Densitat de població municipal de Mallorca

Font: IBESTAT 2008.

Cada any, Mallorca rep aproximadament 12 milions de turistes, fet que provoca un increment molt considerable de la població durant els mesos d'estiu. Cal dir que també hi ha un gran nombre d'estrangers residents.


Població estrangera respecte la població dels municipis de Mallorca




Font: IBESTAT 2008.

Orografia

L'illa de Mallorca presenta dues serres: la de Serra de Tramuntana, amb muntanyes més altes, i les Serres de Llevant, amb muntanyes més baixes. La UNESCO atorgà la categoria de patrimoni de la humanitat a la Serra de Tramuntana dins la categoria de paisatge cultural al mes de juny del 2011.

El Puig Major és la muntanya més alta de l'illa (1.445 m)

  









La Massanella (1.364 m)












Comarques de Mallorca


Les comarques, a Mallorca no tenen reconeixement legal, però la divisió sí que ha estat consensuada pels geògrafs, i és l següent:



  






El clima


La meteorologia de Palma de Mallorca es caracteritza per ser de clima mediterrani amb temperatures suaus. Les pluges es concentren en la seva majoria durant la tardor. L'estiu és calorós i sec.

La temperatura mitjana anual oscil·la entre els 16 i els 18 graus centígrads. Durant l'estiu les màximes aconsegueixen entre 29 i 31 graus. La temperatura mínima durant la nit a l'hivern està entre 5 i 9 graus.


Les temperatures més extremes, per exemple, per sobre dels 36 graus o per sota de dos graus sota zero es poden donar esporàdicament a l'hivern i a l'estiu.

Les precipitacions són més freqüents a la tardor, concretament entre setembre i novembre, amb un 40% de les pluges anuals concentrades en aquest període. El 25% cau durant la primavera, entre març i maig, un altre 25% a l'hivern, entre desembre i febrer i el 10% restant en algun moment de l'estiu, entre juny i agost.


Paràmetres climàtics de Palma de Mallorca (aeroport de Palma de Mallorca)
MesEneFebMarAbrMayJunJulAgoSepOctNovDicAnual
Temperatura màxima registrada (°C)15.115.517.119.223.327.430.831.027.723.218.816.122.1
Temperatura mínima registrada (°C)3.53.84.56.510.514.617.318.215.912.27.65.29.9
Precipitació total (mm)36322834271671648684846410
Font: Agència Estatal de Meteorología (AEMET)

L'entorn físic de Mallorca, és en primer lloc el mar, una mar profunda, tancada i relativament càlida, amb temperatures superficials que arriben a 26 º C a l'agost i que no baixen dels 14º C a l'hivern. 

Embat és el nom que rep a Mallorca la brisa marina, un vent originat localment per l'escalfament diürn de la terra pel que fa al mar. L'aire que s'escalfa sobre la terra tendeix a aixecar-se i atreu aire marítim més fresc cap a l'interior de la illa. 

La gastronomia.

Gràcies al bon clima del que gaudeix i a la seva situació privilegiada, l'illa de Mallorca ens aporta molts dels productes típics de la dieta mediterrània.


Mallorca s'ha convertit en una important destinació gastronòmica i els seus caps de cuina i restaurants estan guanyant prestigi i fama mundial. Una de les principals raons per les quals això ha ocorregut és per la varietat i la qualitat de la matèria primera disponible a la illa. La verdura, el peix, la fruita, les olives, l'oli d'oliva, les ametlles, el formatge, la carn i també els vins són productes disponibles a Mallorca.


Probablement els productes més típics de la gastronomia mallorquina són les Ensaïmades, la Sobrassada i el licor d'Herbes. 




  • Ensaimada

  • Sobrassada

  • Frit mallorquí

  • Licor d'herbes

  • Llet d'ametlles

    1 comentario:

    1. Bé; caldria explicar alguna cosa més de la serra de Tramuntana ja que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, o com a mínim citar-ho. Sense copiar. Endavant!

      ResponderEliminar